top of page
Search
Writer's pictureFüzes Nóra

Éves rendes karácsonyi "neurózis"

Updated: Jun 20, 2022

Míg sokaknak a fahéjas- almás illatgyertyát, addig a társadalom jelentős százalékának a végeláthatatlan rohanást és frusztrációt jelenti a karácsony. Nézzünk a mélyére, hogy hogy került az év egyik legszebb és legmisztikusabb ünnepe a stressz-lista élvonalába.


A tömeges elhízás, a különböző szorongással járó lelki állapotok és a cukorbetegség népbetegséggé formálódására (sajnos!) ma már senki sem kapja fel a fejét. De mi a helyzet az agyon stresszelt ünnepi készülődéssel?

Legyen szó karácsonyról vagy születésnapról a túlzásba vitt ünnepi készülődés a legtöbb esetben fokozott stresszhez és frusztrációhoz vezet.

A legtöbbünknek talán ismerős a karácsony előtti, főző, takarító, csomagoló, bevásárló, évzáró, fadíszítő és minden módon megfelelni vágyó rémkép, amivel szinte lehetetlenség megküzdeni. De ki kényszerít minket valójában?

A probléma nem a rendrakási igény vagy az ünnep meghitté tételének vágya, hanem az irreális, leginkább teljesíthetetlen elvárás magunkkal és a környezettel szemben, amelyen nem segítenek a fogyasztásra hívó médiaüzenetek, a karácsonyi termékekkel rogyásig megrakott kirakatok és az esetenként érvénytelenné vált családi szokások.

Régen nem egy kaotikus, porcicákkal teli lakásból kellett kacsalábon forgó palotát varázsolni, hanem a tiszta szobát kellett még tisztábbá tenni, amely némiképp lerövidítette a folyamatot. Ezen kívül pedig a fát jellemzően piros alma és szalag díszítette, amely ma már szinte póriasnak hatna a csillámló, villogó, mosolygó díszekhez képest.

Selye János, a stressz kutatásának egyik kiemelt szakembere óta tudjuk, hogy a túlzott elvárásoknak való megfelelni vágyás, valamint az erre való képtelenség nem csak kiváltója, de fenntartója a stressznek. Minderről már rengeteget olvashattunk és hallhattunk, így most nem is növelném az olvasási időt mindezzel, bár úgy tűnik, hogy talán még mindig nem elég a figyelmeztetés, hiszen hiába folyik a csapból is, hogy “Ha nem kezdesz valamit a stresszel, bele fogsz betegedni!”, nem vesszük kellően komolyan, pedig egy-egy túlstresszelt karácsonyi időszak nem csak pénztárcánknak, de idegrendszerünknek, valamint teljes testi-lelki jóllétünknek is órási költségekkel jár.

A stressz és az azzal való megküzdési nehézségek olyan változatos betegségek okozói lehetnek, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, mentális problémák, szexuális problémák stb… És akkor még nem is beszéltünk a karácsonyi zabálásról és a felszedett plusz kilók miatti kínlódásról, amely után rendre megfogadjuk, hogy “Holnaptól nem eszem.”. De most komolyan, kinek jó ez?

Mindenki maga döntse el, milyen adventi időszakot és felkészülést választ önmagának és a környezetének, de egy kérdést mindenképp tegyen fel előtte magának: Valóban jó ez nekem?

Áldott adventi időszakot Mindenkinek!





15 views0 comments

Comments


bottom of page