top of page
Search
  • Writer's pictureFüzes Nóra

Veszélyesen vonzó személyiségek - Sötét triád a munkahelyen




Pszichopata, nárcisztikus, machiavellista. Valószínűleg egyből egy baltával hadonászó figurát vizionálunk magunk elé, aki kíméletlenül tizedeli környezetét, ám a rossz hír az, hogy szó sincs ilyesmiről. A Sötét Triád (vagy: Sötét Hármas) hűvös és kegyetlen tagjai nem csak a filmvásznon jelenhetnek meg, hanem mindennapi életünkben is. Gyakran ott ülnek íróasztaluk mögött fontos és jelentős pozíciókban tevékenykedve, miközben az alkalmazottak, jó katonák módjára, ki- és elhasználva teljesítik “a vezérek” leglehetetlenebb parancsait. Nézzük, miről ismerhetjük fel őket.

Szubklinikai pszichopata – Akinek mindenből a “leg” jár


A pszichopaták három legfontosabb tulajdonsága, amelyet jól jegyezz meg:

– nem szeret (!), – nem szorong (!), – nem tanul a tapasztalatból(!). Akármit csinálhatsz, a pszichopata személy tartósan nem fog változni.

Nem érez sem empátiát, sem lelkiismeretfurdalást, így nincs miért átgondolni a tetteit. Ebből is következik, hogy tényleg bármilyen eszközzel bármire képes. Feljogosítva érzi magát a legmagasabb pozíciók és a legillusztrusabb személyek megkaparintására, miközben grandiozitásának semmi sem szabdhat határt. Kiváltképp igaz ez, ha az adott dolog hatalommal, pénzbeli nyereséggel és/vagy hírnévvel járhat. Nem, nem azt állítom, hogy minden híres, hatalommal rendelkező és gazdag ember pszichopata. Az viszont látszik, hogy körükben jelentősen nagyobb mértékben vannak jelen a pszichopátiára jellemző személyiségvonások. Persze egy nehezebb jellemző még nem írja le a teljes személyiséget és a diagnosztizálást amúgy is hagyjuk inkább pszichiáter szakemberre.

A másik fontos kifejezés, amelyet jegyezz meg: pszichopata báj. A felszíni sárm nem más, mint az előrejutás egyik legfontosabb eszköze, melynek célja a leplezetlen manipuláció. Ettől ájulunk el és ettől érezzük magunkat kiváltságosnak, amiért “ez a nagyszerű ember” egyáltalán szóba állt velünk. A pszichopata személy csábítása, meggyőzése és előmenetele után azonban érdemes megnézni, hogy mi marad körülötte. Kifacsart, félretett és mindezért még önmagukat is hibáztató emberek. Szubklinikai nárcisztikus – Akinek csak a csodálatod kell Ez a kifejezés már- már elcsépeltnek számít, hiszen napi szinten hallani, hogy “Ez a Józsi olyan nárcisztikus!”. Most azonban nézzük, hogy mit is jelent valójában. A nárcisztikus személy legfontosabb jellemzője, hogy a benne rejlő üresség ellenére csodálatra vágyik. Gyakran hallhatunk tőle saját “hőstetteiről”, amelyek hol igazak, hol kitaláltak, de minden esetben a rajongás kiváltását hivatottak segíteni. A környezetet képes elbűvölni, még ha az érzi is a gyakori sikertörténetek furcsa hamisságát. A csodás álarc azonban egy szempillantás alatt köddé válik, ha a személyt a legkisebb kritika éri, melyet gyakran váratlan agresszió, ignorálás vagy kegyetlen szankció követ. Machiavellista – A kegyetlen kaméleon

A három személyiségtípus közül a machiavellizmus a legkevésbé ismert. Ez a mások kizsákmányolásán alapuló személyiség olyan jellemzőkkel bír, mint az alacsony lelkiismeretesség és felelősségtudat, gyors alkalmazkodóképesség és magas neuroticitás. Mindez szükséges is ahhoz, hogy gyorsan tudjon reagálni a környezet eseményeire, kihozva belőle a legtöbb hasznot. A pszichopata személlyel szemben a machiavellista intenzív, magas distresszel átitatott reakciókat is mutat, miközben az események érzelmi tartalmától mégis távol marad. Ez a távolságtartás abban segíti őt, hogy higgadt és racionális tudjon maradni még az érzelmileg megterhelő vagy fájdalmas helyzetekben is. Miután nem vagy csak nagyon nehezen képesek bizalmi viszonyok kialakítására, bármilyen kapcsolatunk beáldozható egy jó business érdekében. Manipulációs képességük és ridegségük sikerük, hosszú távon pedig életben maradásuk kellően kikísérletezett eszköze.

Dehát a cég sikeres…

Nehéz helyzetbe hoz bennünket, hogy a Sötét Triád “képviselői” sokszor viszik sikerre az üzletet és a cégeket. Míg a társadalom egyértelműen és nagyon keményen bírálja eme toxikus jellemvonásokat, szervezeti kontextusban anyagilag és előmenetel szempontjából is sokszor mégis hasznosnak bizonyulnak. Különösen igaz ez, ha a munka jellemzően racionális és érzelemmentes. Bár első ránézésre sok átfedés látszik a 3 típus között, mégis viszonylag ritka, hogy ezek együtt jelenjenek meg. Különböző munkakörök és specializációk különböző erősségeket kívánnak, mint például gyors döntési képesség (nárcizmus), érzelemmentes problémamegoldás (machiavellizmus) és meggyőzés (pszichopátia).

Van azonban néhány közös vonás ezekben a feljogosítottságérzéssel együttjáró bűbájos, ám minden vonásukban manipulatív személyiségekben, amelyek rövid távon felemelnek, majd lépésről lépésre elvesznek mindent, amitől értékesnek érezhetnénk magunkat. Ilyen közös vonás a barátságosság és az empátia alacsony szintje, az érzelmi hidegség, a rosszindulat és a mások manipulációjára való fokozott hajlandóság. Miután vezetőink között több, mint 3-4% a pszichopátiás és egyéb sötét jellemvonású személyiség, különösen fontos, hogy meg- és felismerjük őket, ezzel is esélyt adva magunknak a helyzetből való kilépésre. Mit lehet tenni? Jogosan merül fel a kérdés, hogy “Oké, pszichopata a főnököm. Most mit tegyek? Nem mondhatok fel, hiszen valamiből ki kell fizetni a számláimat/ nem hagyhatom cserben a céget.”. Az látszik, hogy ritkán, vagy talán egyáltalán nem történnek tömeges felmondások, pedig számtalan főnöki és vezetői pozícióban lévő személy rendelkezik a Sötét Triád valamely kártékony jellemvonásával. Hiába a mentális egészség külső szemmel is jól látható romlása és az egészséges emberi határok durva átlépése, az önbizalom fokozatos leépítése miatt többen választják a maradást, mint a menekülést. Tényleg nincs más választás? Nem tudhatom, hogy kinek mi a története, de amit mindenképp érdemes lehet átgondolni, hogy milyen árat fizetünk az adott munkahelyértvagy kapcsolatért . Ha úgy érezzük, hogy nem vagyunk megbecsülve, bántanak, lenéznek és a végletekig túlterhelnek, emlékeztessük magunkat, hogy

VALÓJÁBAN BÁRMELY PILLANATBAN KI LEHET SZÁLLNI BÁRHONNAN. Ha nem tartjuk tiszteletben a saját határainkat, ha hagyjuk, hogy úgy bánjanak velünk, ahogy nem érdemeljük meg, akkor idővel nem lesz más kiút a helyzetből, mint valamilyen “nagyobb rossz.” Mondjuk egy durvább betegség, amely tudattalanul is lehetővé teszi a távolmaradást. Ugye nem éri meg megvárni?…


Források: – Ujhelyi, M. (2017). A sötét hármas megjelenése egyetemi hallgatók körében. – Gabriella, P. (2020). Hasonlóságok és különbségek a Sötét Hármas tagjainak személyiségében, stressz-észlelésében és stratégiai döntéseiben. – Szilágyi, K (2018). Egy lépéssel mindig előtted jár. A machiavellista személyiség. Budapest, Mindset Pszichológia – Kazimir,Á. (2020). A vezetőd pszichopata? Simán lehet. Budapest, WMN.https://wmn.hu/wmn-life/52261-a-vezetod-egy-pszichopata-siman-le het



You’ll be posting loads of engaging content, so be sure to keep your blog organized with Categories that also allow visitors to explore more of what interests them.



Create Relevant Content


Writing a blog is a great way to position yourself as an authority in your field and captivate your readers’ attention. Do you want to improve your site’s SEO ranking? Consider topics that focus on relevant keywords and relate back to your website or business. You can also add hashtags (#vacation #dream #summer) throughout your posts to reach more people, and help visitors search for relevant content.


Blogging gives your site a voice, so let your business’ personality shine through. Choose a great image to feature in your post or add a video for extra engagement. Are you ready to get started? Simply create a new post now.

91 views0 comments

Comments


bottom of page